TIPS PENUAIAN KOBIS | University Community Transformation Centre (UCTC)
» NEWS » TIPS PENUAIAN KOBIS

TIPS PENUAIAN KOBIS

Berdasarkan kepada data daripada Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Kadar Kebergantungan Import (IDR) 2020 bagi sayuran kobis bulat adalah sebanyak 63.6%.
.
Kobis bulat juga sesuai di tanam di kawasan tanah rendah dan beriklim panas. Hal ini kerana ada varieti yang tahan kepada cuaca panas seperti varieti Autumn Queen.
.
Justeru itu, UCTC UPM ingin mengajak agar setiap rumah di Malaysia turut menanam sekurang-kurangnya 1 pokok kobis bulat di kawasan kediaman masing-masing.
.
Tindakan ini sekurang-kurangnya dapat membantu mengurangkan kebergantungan import makanan negara dan membantu menyumbang kepada sumber makanan keluarga yang lebih sihat dan segar.
.
Justeru itu, UCTC UPM ingin berkongsi mengenai tip penuaian kobis sebagai panduan kepada mereka yang ada menanamnya di kawasan rumah.
.
Jom kita tanam tanaman kobis!

Date of Input: 08/03/2022 | Updated: 08/03/2022 | k_mhafis

SXDdSAX~